Portfolio

P5: The palace of the prince

P5_Impressie 03

The new Palace of the Prince

After visiting Roșia Montană, the value of this village and surroundings became clear. The village’s rich mining history, its historical architecture, the diverse landscape and the community’s hospitality offer many possibilities to develop tourism. There is a need for new facilities, because many facilities became obsolete or vanished when the locals left. Therefore I suggest an assemblage of interventions that will house a hotel, a restaurant and a spa.

Where else could these facilities better be placed than the main square of Roșia Montană,  where the Palace of the Prince used to be. This building once offered a place for the locals to welcome and meet travellers. The new facilities will be located on the plots of three beautiful empty buildings at the square. To stimulate the interaction between travellers and locals, these building’s new public functions should be hosted by the locals. Three different extensions have been designed for the buildings’ new functions.

The first extension, an ensemble of buildings on the biggest plot, will be used to house the hotel. The gate is the entrance to the collective space, where locals and tourists meet. This collective space will be a glass-covered meeting area  in front of the hotel’s dining room. On the other side of this meeting area there’s a courtyard with a stairs that can be used as a bench with a view on the village’s green space. The entrances of the hotel rooms are up the stairs and on top of the rooms there’s a roof terrace with a view on the surroundings.

The second extension is a narrow annex, which is used as the house for the host of the spa. This small house with great view on its surroundings creates a barrier of privacy for the spa.

The third extension is the addition of a wall. Normally, the stairs at the side of a building are used for the private entrance of a house, but because this building will get a public function, the most logic solution is to make the stairs on the inside, so both floors can be accessed from the inside.

To amplify the beauty of the plasterwork of the existing buildings, the new additions make a contrast, but stay close to the local building techniques, using the beautiful wood crafting. Making it a great experience visiting the new Palace of the Prince.

 

 

P4: The new layer

Gevel Dommelzijde

The new layer

Once upon a time in Sint Oedenrode, there was a little chapel next to a beautiful  landscape with a big river called “De Dommel”. In this river a lot of clay was found and with this clay the people of Sint Oedenrode made bricks to expand this little chapel. So step by step the little chapel grew into a big church, dominating the landschape with a big tower.

Centuries later the French came and plundered  this church. And then, in 1800, there came a heavy storm and devastated the tower of the church and a big part of the ship. The church became neglected for years. Until the people of Sint Oedenrode made a change. They replaced the top of the tower for a new lower tower, and moved the choir next to the tower. And the church could be used again.

But the religion decreased and in 2014 the church lost its religious function…

It’s important to maintain these kind of buildings and therefore revive these buildings with a new purpose. The Knoptoren has a long and interesting history and is a landmark for Sint Oedenrode. The new program of the Knoptoren  should amplify this history and the structure. The transformation to an archive fits the layered history, the surrounding landscape and the village houses. The archive of Sint Oedenrode is now located in ´s Hertogenbosch, Eindhoven and Tilburg, but should be in Sint Oedenrode itself.

The Knoptoren will be used to house and exhibit  the rare and old collection. Because of the new function, I added a new layer to the history of the Knoptoren. The hisorical collection will be stored inside the old church. The remaining programm will form a protective layer around the small nave of the church and the archived documents. The shape of the extension gives the Knoptoren the proportions it onces had and which it deserves. The new addition stays within the boundaries of the old wall, this makes the new dominant shape more friendly towards its surrounding. The monolithic slate addition will because of the simplicity form a piedestal for the existing layers.

Lightning is an important element for this design. To avert direct sunlight to the fragile archive, I designed small windows which keep the monolithic appearance of the builduing. To still enjoy the beautifull surroundings, I opened the building with big windows or outsidespaces.

The program is around the small nave of the church, but the routing goes trough the nave, making it one building. But at the same time all the walls and floor do not touch the existing building. Treating the historical building with care, like the documents of the archive.  So the Knoptoren will be a sign for the historical value of Sint Oedenrode.

 

P3b: Connecting the elderly

Massa

Connecting the elderly

Mevrouw V. is een alleenwonende oudere. Sinds haar man is overleden vind ze het moeilijk om
in contact te komen met anderen, terwijl deze behoefte echter groter is geworden. Eenzaamheid
is een vaker voorkomend probleem bij ouderen. Architectuur kan een middel zijn om dit te
voorkomen.

Door een gebouw zo in te richten dat mensen elkaar niet alleen ontmoeten in de collectieve en
openbare ruimte, maar ook in woningen zelf, zullen mensen die contact nodig hebben deze vaker
vinden. Wanneer alle verkeersruimte in de collectieve ruimte zit, zijn er snel visuele connecties.
Door ook voorzieningen aan deze collectieve ruimte te koppelen wordt de collectieve ruimte intensiever
gebruikt. De woningen zijn zo gestapeld dat er optimaal zonlicht in de collectieve binnenruimte
komt, waardoor hier een aangenaam klimaat heerst.

De buiten gevel is van hout en met de verspringende ramen heeft dit een monoliete uitstraling. De
collectieve ruimten worden geaccentueerd door het witte stucwerk. Omdat elke functie van een
woning om een andere relatie met buiten vraagt verschillen de raamgroottes. Zo kan iedereen in
z’n thuis of in het gebouw zijn favoriete plekje vinden.

P3a: De nieuwe Roomtuintjes

STEEG

In Amsterdam-Oost is aan het eind van de 19e eeuw de Dapperbuurt gebouwd. Deze wijk met de drukbezochte Dappermarkt is uitgegroeid naar een multiculturele wijk met veel sociale huurwoningen. In een uithoek zijn in de jaren 70 een aantal bouwblokken gebouwd, de Roomtuintjes. De driehoekige plot fungeert als sluitstuk tussen de Zeeburgerdijk, de Dapperbuurt en het treinspoor. Het gebied is, door de maisonnette woningen met de blinde plint en het vele collectieve maar onpersoonlijke groen, een onprettige plek waar de sociale cohesie ontbreekt. De Roomtuintjes diende als prototype voor de transformatie van de gehele Dapperbuurt. In deze rommelige hoek van de Dapperbuurt is dit prototype echter nooit tot bloei gekomen en is dit een lusteloze hoek geworden.

Door de bestaande structuur van de Dapperbuurt als uitgangspunt te nemen voor de nieuwe invulling van de Roomtuintjes, wordt de stedenbouwkundige structuur weer een geheel. Dit is bereikt door de straten en de footprint van de bouwblokken te reproduceren. Bij hogere dichtheid van de blokken is de invulling van de grote collectieve ruimte onprettig, onpersoonlijk en anoniem. Om knussere, sfeervollere en kleinere collectieve ruimtes te creëren worden de bouwblokken verdeeld in losse woonblokken met elke een bijpassende typologie. Door deze mix aan typologieën ontstaat er menging van sociale klassen om aan te sluiten bij de multiculturele Dapperbuurt. Om de kwaliteit van grote volgroeide bomen van de Roomtuintjes te handhaven, worden de woonblokken om de bomen heen geplaatst. Hierdoor ontstaan de collectieve ruimtes rondom de prachtige bomen. De bewoners beïnvloeden gezamenlijk de atmosfeer, invulling van de collectieve straten, pleinen, parken en tuinen.

De bomen zijn de verbindende factor die telkens in de collectieve ruimtes terugkomen. Door middel van smalle binnenstraten, ontstaan interessante zichtlijnen, relaties en verbindingswegen tussen de collectieve ruimtes. De entrees van de woonblokken bevinden zich in de stegen, waardoor de stegen door de bewoners gebruikt worden en de privé buitenruimtes aan de andere zijde op de collectieve buitenruimtes zijn georiënteerd.

De hoogte van de woonblokken is afgestemd met de bezonning van de buitenruimtes. Door middel van een hogere stedelijke wand langs het treinspoor, wordt het geluid van de treinen zo veel mogelijk geweerd. Langs de Zeeburgerdijk is de hoogte van de woonblokken hoger, om zo de straat te accentueren.

Parkeren kan half verdiept onder de woningen. Doordat het nieuwe maaiveld verschuift ten opzichte van het oude maaiveld , komen de bestaande bomen als een bos in de kelder te staan. Door vides in het nieuwe maaiveld komen de bomen boven de grond, dit heeft als voordeel dat er natuurlijk licht en ventilatie in de parkeergarage doordringt. Tegelijkertijd zorgt dit voor een aangename speelse parkeergarage.

De diverse woontypologieën verschillen in grootte, hoogte en worden gekenmerkt met elk blok een eigen detaillering. De typologieën vormen een ensemble en een relatie met de Dapperbuurt in materialisering , namelijk baksteen. De lichte toch warm bruine bakstenen, zorgen dat het licht ver doordringt tussen de knusse woonblokken. Ook de kenmerkende hoge smalle ramen versterken de eenheid. In de woningen zorgen de ramen ervoor dat ook vanaf de bovenste woningen de collectieve buitenruimte sterk ervaren wordt, de diepere negge van de ramen zorgt voor een comfortabele privacy.

P2b: Theatre Piedestal

P2a: Villa Revelantis

P1b: Museum of Uncontrolled Art

Curriculum Vitae

black&white

 

Experience

Junior Architect at MOPET architecten, January 2014 – Present

Owner at Bouwkundig Ingenieursbureau Jordy van der Veen, February 2013 – Present

Assistant Designer at Urban Symbiose, February 2011 – July 2011

Assistant Execution & Planning at BK BOUW, September 2009 – February 2010

 

Education

Academie van Bouwkunst, Master of Architecture, 2013 – 2017

Hogeschool INHOLLAND, Bachelor of Built Environment, 2008 – 2012

 

Courses

  • Babel English 5 (Level B2+)
  • Babel English 6 (Level C1)
  • Workshop Urban Planning, Hogeschool Inholland
  • Erasmus IP Summerworkshop (Crafting wood), Academie van Bouwkunst
  • Basic course ArchiCAD, MOPET architecten

 

Languages

  1. Dutch, Native or bilingual proficiency
  1. English, Professional working proficiency